Ön Kayıt İşlemleri

Ön Kayıt

Duyurular

    Hiç duyuru yok!

Yemek Listesi

Yemek Listesi

Etkinlikler

Etkinlikler

Ulaşım

Ulaşım

İstatistikler


Online
Dün
Bugün
Toplam
2
43
78
190531
Ip:

Site Blok İçeriği

Atatürk Köşesi


KISACA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında, Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Babasını küçük yaşta kaybettikten sonra, ilkokulu Selanik'te, Şemsi Efendi Mektebi'nde okudu. Öğrenimini Selanik Askeri Rüştiyesi (ortaokul) ve Manastır Askeri İdadisi (lise)'nde sürdürdü. İstanbul Harbiye Mektebi'ni piyade teğmen rütbesi ile, Harp Akademisi'ni kurmay yüzbaşı rütbesi ile bitirdi.

Osmanlı Devleti zamanında Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'na katıldı. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaı'ndan yenik ayrılınca, Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine, Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. İtilaf Devletleri'nin yardımıyla İzmir'i işgal eden Yunan kuvvetlerinin ilerlemesi, 1921'de Birinci ve İkinci İnönü Savaşları'yla durduruldu. Sakarya Meydan Savaşı zaferinden sonra da, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal'e 'Mareşal' rütbesi ve 'Gazi' ünvanı verildi.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından, TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal de Cumhurbaşkanı seçildi. 1938'deki ölümüne dek arka arkaya 4 kez Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten Cumhurbaşkanı oldu.

1934 yılında, Gazi Mustafa Kemal'e meclis tarafından 'Atatürk' soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkilaplar ile, Türkiye Cumhuriyeti'nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı.

Atatürk, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarı ile yöneten bir komutan değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimler ile de dahi bir devlet adamı idi. 57 yıl süren yaşamının büyük kısmında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı ve mutluluğu için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zafer ile çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı. 

ATATÜRK'ÜN EĞİTİM VE ÖĞRETİME BAKIŞ AÇISI

Atatürk, eğitimi, sosyal ve kültürel kalkınmanın en etkili araçlarından biri olarak görmüştür. Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra, yeni devletin varlığını sürdürebilmesi için, çağdaş eğitim metotlarıyla yetiştirilecek bir nesle ihityaç vardı. Bu nedenle, eğitim konusuna büyük önem verdi. Türk milletinin aydınlık yarınları için, elinde tebeşir, kara tahta başına geçerek Türk milletine okuma-yazma öğreten Atatürk, milleti tarafından 'başöğretmenliğe' layık görüldü. O, modern bir eğitim politikasının esaslarını belirleyip eğitim alanında büyük inkilaplar yaptı. Öğretim programlarının hazırlanmasıyla ilgili komisyonları yönetti, ders kitabı yazdı, kürsüye çıkıp ders verdi. Milletin ilk eğiticisi oldu.


EĞİTİM İLE İLGİLİ SÖZLERİ 


"Küçük hanımlar, küçük beyler; sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."

"Okul, genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir. Bağımsızlık tehlikeye düştüğü zaman, onu kurtarmak için takip edilecek en uygun, en güvenli yolu öğretir. Memleket ve milleti kurtarmaya çalışanların aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman, bilgin olmaları lazımdır. Bunu sağlayan okuldur."

"Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini, bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır." 

"Dünya'da her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir." 

07/09/2012
Görüntülenme sayısı : 3403
KISA YOLLAR
DUYURULAR
SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM

Adres: Nilüfer/BURSA

Eposta: info@kalemetutmerkezi.com